De reis van uw huisdier voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Check welke reisdocumenten u mee moet nemen, de vereisten voor kennels in het ruim en hoe u uw huisdier voorbereidt op hun reis.

Reisdocumenten

Regel de vaccinaties, gezondheidscertificaten en reisdocumenten van uw huisdier ruim van tevoren.

Binnen de EU

Honden en katten die binnen de Europese Unie reizen, moeten een elektronische chip hebben. Ze moeten ook een Europees paspoort hebben, waarin wordt bevestigd dat ze zijn ingeënt.

Buiten de EU

Reist u van of naar buiten de Europese Unie? Dan kunnen andere regels gelden voor verplichte reisdocumenten. We raden u aan de ambassades te raadplegen van het land waar u vanuit vertrekt, overstapt en aankomt. Check ook de invoerregels van uw bestemming, om te voorkomen dat uw huisdier in quarantaine moet. Deze regels zijn afhankelijk van het rabiësrisico in uw land van vertrek.

Weigering vervoer of aankomst

Voldoet u niet aan onze regels of de regels van het land waar u vanuit vertrekt, overstapt of aankomt? Dan wordt uw huisdier geweigerd voor vervoer of bij aankomst op uw bestemming. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele kosten als gevolg van de weigering (zoals omboekingskosten, hotelovernachtingen of kennelkosten).

Huisdieren in de cabine

Checklist

Download, print, vul in en onderteken onderstaand formulier en neem het mee naar de incheckbalie. Deze checklist gebruiken we op de luchthaven om te controleren of uw huisdier, reisdocumenten en kennel aan de regels voldoen. Dit proces kost wat extra tijd, dus zorg ervoor dat u 3 uur voor vertrek van uw vlucht op de luchthaven bent. De checklist is alleen beschikbaar in het Engels.

Huisdieren in het ruim

Zorg ervoor dat u onze checklist en vereisten voor kennels van huisdieren die in het ruim reizen goed doorneemt.

Checklist

We gebruiken een checklist op de luchthaven om te controleren of uw huisdier, reisdocumenten en kennel aan de regels voldoen. Dit proces kost wat extra tijd, dus zorg ervoor dat u 3 uur voor vertrek van uw vlucht op de luchthaven bent. De checklist is alleen beschikbaar in het Engels.

Vereisten voor kennels

Zorg ervoor dat uw kennel aan de volgende vereisten voldoet:

  • Uw huisdier moet met de kop rechtop kunnen staan zonder de bovenkant te raken, zich kunnen omdraaien en comfortabel kunnen liggen.
  • De kennel moet van glasvezel of hard plastic zijn gemaakt.
  • Wielen op de kennel moeten worden verwijderd of vastgezet met ducttape.
  • De deur moet beschikken over een centraal vergrendelingssysteem dat zowel het slot aan de boven- als onderzijde vergrendelt. De scharnieren en sluitpennen moeten aan de boven- en onderzijde minimaal 1,6 cm boven of onder de horizontale rand van de deuropening uitsteken.
  • De kennel moet stevig genoeg zijn om te voorkomen dat uw huisdier door kieren ontsnapt. Bestaat de kennel uit 2 delen? Zorg er dan voor dat ze met bouten en moeren aan elkaar zijn vastgeschroefd. Andere montagesystemen zijn niet toegestaan.
  • De kennel moet voorzien zijn van 2 lege voerbakken of 1 bak met 2 compartimenten voor eten en water. Deze moeten worden vastgemaakt aan de kennel en moeten van buitenaf gevuld kunnen worden.
  • Er moet een deken, krant of ander absorberend materiaal in de kennel liggen. Stro is hiervoor niet toegestaan.

Uw huisdier voorbereiden

Het kan even wennen zijn om van een comfortabel mandje naar een kennel te verplaatsen. We raden daarom aan om uw huisdier vanaf 5 dagen voor vertrek te laten wennen aan de kennel. Houd er rekening mee dat uw huisdier vanaf 2 uur voor vertrek niet mag eten of drinken.

Reist u met uw hond? Laat uw viervoeter dan kort van tevoren uit.

Gebruik geen kalmeringsmiddel

We raden het sterk af om uw huisdier een kalmeringsmiddel te geven. Hierdoor duurt het langer voordat uw huisdier gewend is aan een nieuwe omgeving. Ook kan de lichaamstemperatuur dalen tijdens de vlucht. Als u toch een kalmeringsmiddel wilt gebruiken, doe dit dan alleen in overleg met uw dierenarts.