Chichén Itzá: een Nieuw Wereldwonder

De Maya’s waren een hoogontwikkeld volk. Hun rijk, verscholen in het regenwoud, bestond uit grootse paleizen en imposante piramides. Hoewel ze zich al veel eerder op het Mexicaanse schiereiland Yucatán vestigden, was rond het jaar 900 hun bouwkunst echt tot in de puntjes geperfectioneerd. Uit die periode dateert dan ook de belangrijkste stad van Yucatán. Reis mee naar een van de beroemdste en mooiste Mayasteden: Chichén Itzá.

Kunst & Cultuur

Een majestueuze Mayastad

Samen met beroemde bouwwerken als de Chinese Muur, Machu Picchu en de Taj Mahal schopte de Tempel van Kukulcán in Chichén Itzá het tot de lijst van Zeven Nieuwe Wereldwonderen. De indrukwekkende piramide staat symbool voor de grootsheid van de Mayabeschaving. Het grijswitte gevaarte is 30 meter hoog en telt precies 365 treden naar de tempel op de top – want zoveel dagen telde een jaar óók in de Mayakalender. De Maya’s waren een hoogontwikkeld volk; vlijtig in de weer met kunst en ambacht, handel en wetenschap. Vooral in wiskunde en astronomie waren ze bekwaam – zo vonden ze zelfstandig het getal 0 uit. Zonder computers of rekenmachines stelden ze het wonderlijke fenomeen vast dat hier 2 dagen per jaar optreedt: tijdens de lente- en herfstequinox vallen zon en schaduw zó op de piramide dat het lijkt alsof er een slang van de trap kronkelt. Die slang, die in Chichén Itzá veelvuldig in de decoraties terugkomt, staat symbool voor Topiltzin Quetzalcoatl, alias ‘Gevederde Slang’. Rond de vorige millenniumwisseling heerste hij over het Mayarijk; later werd hij onder de naam Kukulcán vereerd als Mayagod. Hij bouwde Chichén Itzá uit tot een glorieuze hoofdstad met een markt, heilige waterbron, balspeelveld, badhuis, offerplaats en klooster, een sterrenwacht in de vorm van een slakkenhuis en talrijke tempels en paleizen. Het ene bouwwerk was nog uitbundiger gedecoreerd dan het andere, met hiërogliefen en gebeeldhouwde dieren en goden, waaronder de alomtegenwoordige regengod Chac met z’n kromme snuit. Om de grandeur van Chichén Itzá te ervaren, kunt u er gerust een hele dag voor uittrekken.

Stil strandje aan de oostkust van Cozumel

Stil strandje aan de oostkust van Cozumel

De zonnige Riviera Maya

Yucatán heeft nog veel meer te bieden dan de historische bezienswaardigheden van het oude Mayarijk. Langs ‘La Riviera Maya’, aan de Caribische oostkust, zijn Cancún en Playa del Carmen de populairste badplaatsen. Hier zijn veel winkels en restaurants te vinden – en niet te vergeten een bruisend nachtleven. Op vakantie-eiland Cozumel meren dagelijks drie kolossale cruiseschepen af. Drukke boel, maar er zijn ook beeldschone badplaatsjes langs de oostkust met weelderige zandstranden met wuivende palmbomen die nog níet platgetreden zijn en hun authentieke sfeer hebben behouden, zoals Puerto Morelos en Punta Bete.

Bekijk Reisgids

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.