Smørrebrød: smeren maar!

Smørrebrød is het klassieke lunchgerecht van Denemarken en betekent letterlijk ‘boterham’. Maar wie denkt dat het hier simpelweg om belegde broodjes gaat, heeft het mis. De Denen nemen het smeren van hun brood uiterst serieus en dat levert heerlijke hapklare combinaties op.

Culinair
Volop keuze bij ‘Koningin Ida’

Volop keuze bij ‘Koningin Ida’

Eten bij Koningin Ida

Bij Ida Davidsen eet u de beroemdste en misschien ook wel de lekkerste smørrebrød van Kopenhagen. ‘Koningin Ida’, zoals de Denen haar liefkozend noemen, is een levende legende. Haar menu is maar liefst 140 centimeter lang en telt 250 broodjes. Sommige broodjes zijn vernoemd naar bekende Denen. Hans Christian Andersen wordt hier bijvoorbeeld geserveerd als roggebrood met bacon, tomaat, leverpastei en mierikswortel. De Denen zijn gewend vroeg te lunchen: het beste schuift u rond 12.00 uur aan bij Ida.

Prachtig gedecoreerd broodje

Prachtig gedecoreerd broodje

Eetbare kunstwerkjes

Chef-kok Adam Aamann heeft smørrebrød  tot een ware kunst verheven. In de sfeervolle bistro Aamanns Deli kunt u de proef op de som nemen. Het interieur is stijlvol ingericht met Deens design en veel hout. In de keuken worden verse ingrediënten uit de regio met zorg tot de mooiste broodgerechtjes bereid. Of u nu viskoekjes met daslook en remouladesaus kiest of Deense blauwe kaas met rabarberchutney: uw bestelling belandt als een schilderijtje op uw bord. Bijna te mooi om op te eten!

Dyrlægens Natmad

Dyrlægens Natmad

Schnaps en smørrebrød

Vlak bij de kleurrijke pakhuizen aan de Nyhavn vindt u Told og Snaps, een knus Deens lunchrestaurant. Hier draait de keuken om ‘slow food’; alles wat u ‘s middags op uw broodjes heeft is ‘s ochtends huisgemaakt. Vis en vlees roken de koks zelf. Op de menukaart prijken enkele smørrebrød-klassiekers zoals Dyrlægens Natmad. Deze ‘middernachtsnack van de dierenarts’ bestaat uit roggebrood met leverpastei, pekelvlees en zure zult. En dit etablissement heeft nog een andere specialiteit: schnaps – bijvoorbeeld van honing, dille of anijs.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen