Vergoedingen

Is uw vlucht geannuleerd, vertraagd, of omgeboekt? Dan heeft u misschien recht op een vergoeding van of tegemoetkoming in de onverwachte kosten. Check wat uw opties zijn.

Onverwachte kosten

U kunt een vergoeding aanvragen als u onverwachte kosten heeft gemaakt vanwege een vertraging of annulering, zoals extra kosten voor lunch of een telefoongesprek.

Vergoeding

U heeft recht op een vaste vergoeding als u voldoet aan deze 3 criteria:

  • uw vlucht was vertraagd of geannuleerd en uw aankomsttijd was daardoor 3 uur later dan gepland;
  • u reisde naar, van of via een Europese bestemming;
  • en uw vertraging of annulering werd niet veroorzaakt door bijzondere omstandigheden zoals extreem weer, politieke instabiliteit of stakingen van derden.

Vouchertypes

Als u recht heeft op een vergoeding, ontvangt u een reisvoucher (ook wel EMD-voucher genoemd). Het bedrag van de vergoeding hangt af van het type voucher.

Check wat voor uw reis van toepassing is:

  • Was uw originele vlucht 1.500 km of minder? U ontvangt vouchertype A met een waarde van EUR 350 (niet-terugbetaalbaar) of EUR 250 (contante betaling).
  • Was uw originele vlucht binnen de EU en meer dan 1.500 km, of buiten de EU en tussen 1.500 en 3.500 km? U ontvangt vouchertype B met een waarde van EUR 500 (niet-terugbetaalbaar) of EUR 400 (contante betaling).
  • Was uw originele vlucht buiten de EU en meer dan 3.500 km? U ontvangt vouchertype C met een waarde van EUR 800 (niet-terugbetaalbaar) of EUR 600 (contante betaling).

Uw voucher is ofwel niet-terugbetaalbaar, of een contante betaling. Dit staat aangegeven op de voucher die u ontvangt. U kunt een niet-terugbetaalbare voucher gebruiken om een nieuwe vlucht of extra opties te kopen. Een eventuele restitueerbare voucher kunt u daar ook voor gebruiken, maar u kunt deze ook inwisselen voor geld. Als u deze gebruikt voor een nieuwe vlucht of extra opties, dan geldt de hogere waarde van een niet-terugbetaalbare voucher.

Minder vergoeding

Had u in minder dan 2 uur (vouchertype A), 3 uur (vouchertype B), of 4 uur (vouchertype C) vertraging bij aankomst, ten opzichte van de tijd waarop uw originele vlucht zou arriveren? Dan kan uw vergoeding 50% minder hoog zijn.

Al een voucher aangevraagd?

Via e-mails houden we u op de hoogte van de status van uw verzoek. U kunt de status ook bekijken in Mijn Reis. Log in met uw achternaam en boekingscode om de laatste status te zien.

Uw voucher gebruiken

U ontvangt een e-mail met daarin het vouchernummer dat bestaat uit 13 cijfers, beginnend met 074. U kunt het vouchernummer ook vinden in uw profiel. De voucher is 1 jaar geldig nadat u hem ontvangen heeft.

U kunt maximaal 2 KLM-vouchers gebruiken bij het kopen van een nieuw ticket of extra opties voor een vlucht van KLM, Air France, Delta Air Lines, of Virgin Atlantic. Als u niet het hele bedrag in 1 keer uitgeeft, ontvangt u het resterende bedrag in de vorm van een nieuwe voucher.

U kunt een voucher niet gebruiken om te betalen voor KLM Holidays of voor belastingen op de Flying Blue reward-tickets.

Inwisselen voor geld

Heeft u een terugbetaalbare voucher en wilt u deze inwisselen voor geld? U kunt dit gemakkelijk aanvragen. Weet u nog niet zeker of u de voucher wilt gebruiken voor een nieuw ticket? Geen probleem! U kunt binnen 1 jaar na uitgave van de voucher alsnog vragen om een terugbetaling.