De middeleeuwse steegjes van Altstadt

Altstadt is een van de meest charmante wijken in Zurich. Ooit was de oude stad verlaten en verpauperd, maar nu is het in de middeleeuwse kronkelsteegjes aan weerszijden van de Rathausbrücke een drukte van belang. De monumentale huizen bieden onderdak aan hippe winkeltjes, smakelijke restaurants, gelikte loungebars en stijlvolle boetiekhotels. Verdwalen hoort bij de charme van de Altstadt; zo ontdekt u nog eens een verborgen steegje of terrasje.

Nature

Altstadt: van Rembrandt tot blotevoetenbar

Veel bezoekers komen in Zürich niet verder dan de oude stad. Met reden: het hóeft ook niet, zoveel valt er hier te doen. Beklim de 187 treden van de Grossmünster voor een weergaloos stadspanorama, bewonder de glas-in-loodramen van Marc Chagall in de Fraumünster en drink bij het Rathaus Café een espresso met uitzicht over de rivier. Klauter door de krap kronkelende ‘Gassen’ naar het Kunsthaus en bekijk de kunstwerken, van Rembrandt en Van Gogh tot Rothko en Warhol. Dwaal rond de Sankt Peter over pleintjes met fonteinen naar het parkje Lindenhof. Op deze heuvel boven de rivier, het oudste stukje van Zürich, stond ooit een Romeins fort. Steek de Rathausbrücke over, zoek een terras aan de Limmatquai voor een portie raclette met uitzicht op de fotogenieke boothuizen van de wijk Schipfe. En op een zwoele zomerse zondag schopt u uw schoenen uit bij de Barfussbar (‘blotevoetenbar’) in het 125 jaar oude Frauenbad en danst u blootsvoets op de houten plankieren boven de Limmat, terwijl de zon zachtroze wegzakt achter de tweelingtorens van de Grossmünster.

De leukste adresjes: 3 tips

Het hippe café Cakefriends verkoopt de beste espresso van de stad plus huisgemaakte taartjes en smakelijk schepijs. De vlaggenschipwinkel van het jonge kledingmerk Alprausch hangt vol frisse T-shirts. Ze hebben namen als Alpaufzug, Bügelmeier of Bergbähnli en dragen afbeeldingen van Zwitserse symbolen als een koeienbel, steenbok of kabelbaan – die dan wel een hippe metamorfose hebben ondergaan. En de gelikte loungebar Wings werd ingericht met de boedel van het in 2002  omgevallen Swissair – in de hoek staat een rijtje businessclassstoelen, de raampjes komen uit een MD-11 (waar ook het bier naar is vernoemd), en de cocktails heten hier Takeoff, Turbulence en Jetlag. Leuk weetjes: de eigenaar was gezagvoerder, en achter de bar staat een stewardess.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.