Bezoek een pandacentrum

De reuzenpanda is hét symbool van China. Hoewel ze ooit verspreid over het hele land leefden, houden deze bamboeberen zich nu goed schuil in de onherbergzame wouden van Centraal-China. Wilt u er een zien, kunt u het beste afreizen naar voortplantingscentra rondom Chengdu, waar kennis over panda’s wordt verzameld en van waaruit de dieren – uiteindelijk – worden vrijgelaten in het bos. Het bekendste centrum is het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding.

Nature
Even poseren voor de camera

Even poseren voor de camera

Het trage ritme van de panda

Het aantal panda’s neemt snel af. Een van de redenen daarvoor is dat voortplanting voor de panda een regelrechte uitdaging is. Vrouwtjes zijn maar een fractie van het jaar vruchtbaar en de mannetjes hebben een zwak libido. Mocht het er toch van komen, dan is de paring in het voorjaar en werpt de moederbeer na 4 à 5 maanden zwangerschap een jong pandabeertje. Een pasgeboren panda weegt slechts zo’n 100 gram – een fractie van het volwassen gewicht van een panda (meer dan 100 kilo). Als u veel geluk hebt, kunt u in onderzoekscentra een babypanda spotten. U kunt er (tegen betaling) zelfs mee op de foto.

Wie weerstaat de ogen van de pandabeer?

Wie weerstaat de ogen van de pandabeer?

De troost van de panda

Misschien zijn het wel de zwarte vlekken rondom de ogen die panda’s zo aandoenlijk maken. Er is een Chinese legende die verklaart waar die vlekken vandaan komen. Het verhaal verschilt soms hier en daar. Maar meestal gaat het over een meisje dat bevriend was met de panda's, in de tijd dat de beren nog helemaal wit waren, op hun zwarte poten na. Op een dag overleed het meisje en huilden de dieren tranen met tuiten. Ze wreven eindeloos met hun zwarte poten in hun ogen. Vandaar die zwarte vlekken. En om elkaar te troosten, omhelsden ze elkaar, waardoor ook de oren en schouders zwart werden.

Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen

*De getoonde prijzen gelden voor één volwassene. Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.