Meesters van de tuinarchitectuur

De Tuin van Yuyuan is een meesterlijk voorbeeld van Chinese tuinarchitectuur. De klassieke tuin in hartje Shanghai herbergt water- en rotspartijen die met uiterste precisie en volgens feng shui-principes zijn ontworpen. Door de georganiseerde asymmetrie en afwisseling van elementen doet de tuin veel ruimer aan dan deze in feite is. De paviljoens, zigzaggende bruggen en nisjes vormen samen een heerlijk gebied om doorheen te dwalen.

Kunst & Cultuur

Chinees tuinontwerp

Van oudsher werden Chinese tuinen aangelegd door geletterden, geleerden en aristocraten. Hooggeplaatste ambtenaren lieten ze ontwerpen als privéplek, om zich na een dag hard werken bezig te kunnen houden met kunst, zoals kalligrafie of schilderen. Het idee was om in de tuin het gevoel te creëren van een grote, natuurlijke wereld. Vergezichten, bloemperken en rechte vormen waren daarbij uit den boze. Door beperkte ruimte en een tekort aan fondsen – vanwege geldgebrek duurde het 28 jaar om de Yuyuantuin aan te leggen – was het inrichten ervan een echte uitdaging. Maar het resultaat is zeer geslaagd. Wandelend over de paden geeft de plek beetje voor beetje zijn geheimen prijs. Met wat verbeelding stellen de rotspartijen bergketens voor, staan de bescheiden bamboestruiken en dennen er als oerbossen bij, en geven de vijvers de illusie wereldzeeën te zijn. De stenen die gebruikt worden, moeten ruw en ruig zijn, én putjes hebben. Water dat er overheen stroomt, spat door de gaatjes alle kanten op. Met bladeren en bloemen die elk seizoen van kleur wisselen, krijgt de tuin onvoorspelbaar veel aangezichten.

Theerituelen op het water

Naast de ingang van de Yuyuantuin bevindt zich het oudste theehuis van Shanghai: Huxinting Teahouse. U bereikt het theehuis op een ongewone manier: via een zigzaggende brug over de vijver. Volgens traditionele opvattingen worden mensen soms achtervolgd door slechte geesten. Omdat die alleen in rechte lijnen kunnen bewegen, laat u ze op een zigzaggende brug achter u. En zo kunt u in dit theehuis ongestoord een van de vele Chinese theeën proberen. Houd ook wat ruimte over voor een lekker hapje. Op de naastgelegen bazaar kunt u namelijk het beste hongerig arriveren. U treft er een overvloed aan stalletjes waar Chinese lekkernijen worden verkocht. Gestoomde deegbolletjes en noedels met in sojasaus gekookte biefstuk zijn aanraders.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.