Deens Design: simpel en elegant

De Denen mogen trots zijn op hun beroemdste exportproduct: Deens Design. De ontwerpen, met strakke lijnen en simpele vormen, blinken uit in eenvoud en innovatie en stralen grote klasse uit. Denemarken heeft wereldwijd een grote reputatie op het gebied van design, mede dankzij het devies ‘vorm volgt functie’.

Kunst & Cultuur

Deense innovatie op loopafstand

Tivoli is een uitstekende plek om uw ontdekkingstocht door Kopenhagen te beginnen. Dit vrolijke pretparkje is een genot voor jong en oud. De kinderen komen er voor de houten achtbaan en kleurige carrousels, designliefhebbers zoeken hier de nalatenschap van Poul Henningsen. Deze baanbrekende architect en ontwerper voorzag Tivoli onder andere van 2.000 lantaarns, die middels motortjes om hun as draaien. U vindt ze rondom het meer. Achter Tivoli ligt het Radisson Blu Hotel, dat wel wordt gezien als het eerste designhotel ter wereld. Zowel binnen als buiten is de hand van Arne Jacobsen te herkennen, een van de grondleggers van het Deens Design. Voor dit hotel ontwierp hij de wereldberoemd stoelen ‘Het Ei’™ en ‘De Zwaan’™. Kamer 606 is in originele staat te bewonderen, als eerbetoon aan Jacobsen. Wie zich enkel één avondje wil onderdompelen in de Jacobsensfeer, kan voor een drankje terecht in de chique hotelbar. Bredgade is dé designstraat van Kopenhagen. Links en rechts ziet u sfeervolle antiekzaakjes die zich specialiseren in de creaties van Deense designers als Georg Jensen en Hans Wegner. Hier staan ook het beroemde veilinghuis van Bruun Rasmussen en het Design Museum. De laatstgenoemde toont industriële stukken uit de hele wereld en Deense ontwerpen van Kaare Klint, Poul Henningsen en Arne Jacobsen. Let in het museumcafé op de lampen: dit is de klassieke ‘Fruit Lamp’ van Kaare Klint.

Het moderne Operahuis

Het moderne Operahuis

Moderne Deense opera

Tegenover het Amalienborg-paleis, in de wijk Holmen, staat het Operahuis van Kopenhagen. Het geldt als een van de modernste operagebouwen ter wereld. De Deense architect Henning Larsen had een flinke kluif aan dit kunstwerk. Het ontwerp moest niet alleen innovatief zijn, het operagebouw diende ook jarenlang zijn schoonheid te bewaren en mocht niet te veel kosten aan onderhoud. De strakke contouren vervaardigd uit glas, kalksteen en metaal maken het Operahuis tot een tijdloos, typisch Deens ontwerp. Bovendien ligt het prachtig aan het water.

Bekijk Reisgids

Gerelateerde artikelen

Voorgestelde bestemmingen