Proef de New Nordic Cuisine in Kopenhagen

Authentiek, vers, vernieuwend en gezond: dit zijn de kenmerken van de New Nordic Cuisine, de culinaire revolutie die de noordelijke kookkunst het laatste decennium herdefinieerde. Het epicentrum was Kopenhagen, waar verschillende topkoks uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland elkaar in 2004 ontmoetten voor overleg op hoog niveau. Op het spel stond de toekomst van de Nordic cuisine, die weer terug moest naar zijn wortels.

Culinair

Heerlijk, eerlijk en exclusief

Kruidig mos uit de bossen rond Kopenhagen, wilde zalm uit de Oostzee en langoustines uit de Faeröer. Met bijzondere producten uit de regio en innovatieve kooktechnieken toveren René Redzepi en Claus Meyer de meest exclusieve gerechten op de tafels van de gasten. Onder hun bezielende leiding staat Noma, aan de Strandgade in Kopenhagen, al jarenlang in de culinaire wereldtop. De sfeer is er warm en informeel; de koks komen zelf aan tafel om sausjes zó uit het pannetje te schenken en te vertellen over de herkomst van het gerecht. Het grote succes van Noma ontketende een culinaire rage; veel restaurants in Kopenhagen dragen inmiddels trots de New Nordic Cuisine uit – op geheel eigen wijze. Zoals Kodbyens Fiskebar, dat wordt gerund door Anders Selmer, de voormalig sommelier van Noma. Deze visbar is volledig gewijd aan de zeevruchten uit het water in en rond Denemarken. De gerechten worden zonder poespas bereid, hier draait het om lokale ingrediënten vol smaak. Neem plaats aan de bar en geniet van Limfjord-mosselen en verse oesters voor een zacht prijsje. Ook de wortels van de mannen achter restaurant BROR liggen bij Noma. Samuel Nutter en Victor Wagman werkten er allebei als sous-chef. Ook hier zien we een voorkeur voor eerlijke ingrediënten van Deense bodem: sjalotjes, zeewier, haring en rabarber. De culinaire hoogstandjes die de menukaart van BROR sieren, staan geheel op zichzelf. Creatief maar vooral no-nonsense: de gerechten van BROR zijn voor iedereen een feest. Probeer bijvoorbeeld eens radijsjes met kruidige hazelnotencrème of bieten met vlierbloesem.

Knollen en wortels uit Kiselgarden

Knollen en wortels uit Kiselgarden

Biodynamische rapen

De smakelijke, verse groenten die in de keukens van Kopenhagen worden omgetoverd tot exclusieve gerechten, vinden veelal hun oorsprong in het dorpje Ugerløse in West-Sjaelland. Op de biodynamische boerderij Kiselgaarden teelt daar de jonge, talentvolle boer Ask Rasmussen samen met zijn ouders Lisa en Eigil wortels, rapen en inheemse Deense kruiden. De klei is er zwaarder dan verder naar het noorden en zit boordevol mineralen. De oogst van Kiselgarden vindt dan ook gretig aftrek bij de chef-koks van Noma en andere toonaangevende restaurants.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.