De Burcht, het Deense politieke hart

Op het kleine eiland Slotsholmen, in de haven van Kopenhagen, ligt Christiansborg. Van oorsprong was dit het verblijf van de koninklijke familie, maar na een brand in 1794 verhuisde die naar Amalienborg. Nu bevinden het Deens Parlement en het Gerechtshof zich hier en heeft de Deense premier zijn kantoor in het voormalige paleis.

Kunst & Cultuur
De Ridderzaal met wandtapijten

De Ridderzaal met wandtapijten

Een rondje Christiansborg

Een rondleiding door Christiansborg voert langs de koninklijke ruimtes en het parlement, het toneel van politieke actie in Denemarken. De gidsen verschaffen uitleg over het Deense politieke systeem. Van de koninklijke zalen zijn de koninklijke ontvangstruimtes – open voor publiek – het meest indrukwekkend. Hier vinden regelmatig banketten, gala’s en andere officiële bijeenkomsten plaats. In de Ridderzaal hangt een serie wandtapijten die koningin Margrethe II in 1990 voor haar 50e verjaardag kreeg. De tapijten verbeelden 1000 jaar Deense geschiedenis en werden ontworpen door de kunstenaar Bjørn Nørgaard. De Troonzaal geeft toegang tot het balkon waar al menig koninklijk balkonscène heeft plaatsgevonden. Het plafond van deze kamer is versierd met een schildering die de legende van de Deense vlag uitbeeldt. Volgens de legende is de vlag een geschenk van God en hielp hij Denemarken destijds aan de overwinning tijdens een veldslag in Estland. De Deense vlag, de Dannebrog, wordt vanwege zijn legendarische oorsprong wel de oudste nationale vlag ter wereld genoemd.

De fundamenten zijn eeuwenoud

De fundamenten zijn eeuwenoud

Eeuwenoud en toch nieuw

De fundamenten van Christiansborg zijn al meer dan 800 jaar oud: bisschop Absalon bouwde in 1167 op deze plek het allereerste kasteel. In de loop van de eeuwen werd deze vesting uitgebreid, totdat het de contouren van het huidige paleis kreeg. Het Christiansborg van vandaag is eigenlijk al de derde versie van het paleis. Na de brand in 1794 werd het paleis opnieuw opgebouwd, maar in 1884 brandde het weer af. Alleen enkele gebouwen en de kapel bleven gespaard. Het paleis werd pas in 1907 weer opgebouwd en kreeg toen de robuuste uitstraling die de rol van het gebouw als politiek hart van het land moest benadrukken.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.