De enorme variatie van Taman Nasional Bali Barat

Helemaal in het westen van Bali ligt het Taman Nasional Bali Barat, een veelzijdig park dat verschillende natuurgebieden en bedreigde diersoorten beschermt. Bali Barat is te voet toegankelijk en biedt onder meer mangrovebossen, moerassen, riffen en talloze plant- en diersoorten.

Nature
Kleurrijk koraal bij de Coral Gardens

Kleurrijk koraal bij de Coral Gardens

Duik naar een muur van koraal

Bali Barat biedt een aantal unieke duiklocaties zoals het kleine eiland Pulau Menjangan. Dit is een waar duikparadijs: een zachte stroming voert langs de Coral Gardens, een muur van koraal tot wel veertig meter diep. Behalve fraai koraal zijn er ook inktvissen, zeepaardjes en zeldzame kleurrijke Mandarijnvissen te bewonderen. Lokale kapiteins kennen de omgeving als hun broekzak en weten de beste duikplekken te vinden. Liefhebbers van nachtelijk duiken zijn hier ook aan het juiste adres.

Duikboten aangemeerd bij Menjangan

Duikboten aangemeerd bij Menjangan

Op avontuur door het Balinese regenwoud

Ook al is slechts 10 procent van het park bereikbaar voor bezoekers, het is een ‘must’ om er te voet op uit te trekken. Er zijn verschillende routes om uit te kiezen, maar een tocht met een ervaren gids wordt ten zeerste aanbevolen door het parkkantoor. Avonturiers kunnen kiezen voor de Gunung Klatakan Trail, een route van zo'n 5 uur dwars door het indrukwekkende Balinese regenwoud, het wildste gebied van het park. Andere aanraders zijn tochten naar de mangrove in Teluk Terima en naar de bergen bij Makam Jayaprana. Liefhebbers van rust en spiritualiteit kiezen liever voor een wandeling over het eiland Menjangan, waar slechts zestien monniken en een handjevol herten wonen.

De overweldigende natuur van Bali Barat

De overweldigende natuur van Bali Barat

Flora en wildlife

Binnen de grenzen van Bali Barat zijn wel 175 soorten planten te vinden, waarvan er veertien bedreigd zijn. De meeste wilde dieren in Bali Barat leven in de bossen. Denk dan aan luipaarden, herten, wilde buffels, apen en gekko’s. Het park is onder meer opgericht voor de bescherming van de Bali-tijger, een aparte tijgersoort die hier in 1937 werd gedood en voor het laatste in het wild werd gezien. Er zijn ook schildpadden te zien, als u met een gids op pad gaat weet die precies waar ze te vinden zijn.

De Bali Starling (Leucopsar Rothschildi)

De Bali Starling (Leucopsar Rothschildi)

Spot de bijzondere Bali Starling

Waar Taman Nasional Bali Barat met name bekend om staat is het enorme aantal vogelsoorten. Er zijn meer dan 160 verschillende soorten kust- en zeevogels te spotten, waaronder de bruine gent en de kleine fregatvogel. Bali Barat is tevens een van de weinige plekken op Bali waar de mascotte van het eiland te zien is; de bedreigde Bali Starling of Balinese spreeuw. Er leven naar schatting nog slechts 6(!) van deze vogels in het park, een verrekijker is dus nooit weg. De beste tijd om het park te bezoeken is aan het begin van het regenseizoen, ongeveer van augustus tot en met december.

Bekijk Reisgids Een vlucht boeken

Gerelateerde artikelen

*Alle bedragen zijn in USD. Belastingen en toeslagen zijn inbegrepen. Er zijn geen boekingskosten, maar u betaalt eventueel een betalingstoeslag. De weergegeven prijzen kunnen wijzigen, afhankelijk van de beschikbaarheid van het tarief.

World Weather Online levert de weersvoorspellingsinformatie. Air France-KLM is niet verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van deze informatie.